De eerste Doktersraad

  • dokters raad

DOKTERSRAAD

mei 2017

Een nieuwe stichting met een vertrouwde naam: Neerlands Postduiven Orgaan. Hoe mooi wilt U het hebben? Dit nieuwe orgaan komt met een prachtige nieuwe competitie genaamd  ‘de Allerbeste’.  Wij, drs. Hans van der Sluis en drs. Stephan Göbel, zijn door de oprichters van dit nieuwe Neerlands Postduiven Orgaan gevraagd U eens in de 2 weken van goede raad te voorzien op het vlak van de medische begeleiding of gewoon een leuk en leerzaam verhaal uit het dagelijks leven op onze praktijk.

Ik trap het spits voor U af met een toch wel belangrijke les:
‘Kijk eens lieverd, een nieuwe tuinslang voor Moederdag. Nu kun je ook tot achterin de tuin sproeien deze zomer.’ In hoeveel huishoudens zou het op deze manier gaan deze tijd van het jaar? Zo ook waarschijnlijk bij J.B. uit W.  Deze beste man, net met de duivensport begonnen, had een drinkwatersysteem speciaal voor zijn duiven aan laten leggen. Alles keurig nieuw en gekoppeld aan het waternet met een mooie nieuwe tuinslang van een bekend tuinmerk. De eerste weken na de aanleg van het nieuwe drinkwatersysteem plaatste J. nog een gewone ouderwetse waterpan in het hok om de duiven te laten wennen aan het nieuwe systeem. Maar na enkele weken vond hij (eigenlijk vanzelfsprekend) dat de duiven het nu echt wel overweg  konden gaan met hun nieuwe waterbron.

Wat er vanaf dat moment gebeurde had J. ,en ik denk velen met hem,  nooit voorzien. Het begon met de duiven die nog jongen aasden. Ze vertoonden matige tot zeer ernstige verlammingsverschijnselen met voor enkelen van hen zelfs de dood tot gevolg! J. nam snel contact met ons op en bracht één van de slachtoffers langs op de praktijk voor nader onderzoek. Uit het onderzoek op de praktijk bleek dat de dode duif een verhoogde bloedingsneiging vertoonde. Bij een normaal sterfgeval stolt het bloed van mens en dier na de dood, maar bij deze duif stroomde het bloed 8 uur na de dood van het dier nog uit de bloedvaten en was er van stolling nog geen enkele sprake.  Wat is nu het probleem in dit verhaal? De verhoogde bloedingsneiging en verlamming worden veroorzaakt door ftalaten (ook wel ‘weekmakers’ genoemd). Deze ftalaten worden gebruikt bij de productie van onder andere tuinslangen. Bij verhoogde temperaturen en onvoldoende spoelen van een nieuwe tuinslang komen deze stoffen in veel te hoge concentraties vrij en kunnen mens en dier vergiftigen. Laat een nieuwe tuinslang dan ook altijd voldoende lang doorspoelen en/of weken in een bak met water vooraleer u er mens en dier van water mee gaat voorzien!

Alle nog levende duiven van J.  die verlammingsverschijnselen vertoonden werden behandeld met atropinesulfaat. Dit heft in sommige gevallen de zenuwblokkade bij een vergiftiging als deze op en is dus vaak levensreddend! Zo ook bij de duiven van J.! De ochtend na de injectie waren alle duiven weer op de been en aasden de duiven hun jongen alweer.
Eind goed al goed voor deze jonge liefhebber en zijn duiven!

Stephan Göbel
(duivenarts)

Door | 2017-05-31T08:54:24+01:00 26 mei 2017|Doktersraad|0 Reacties