duiven dokters

Door Dr. J. van der Sluis

In deze tijd zien we vooral tijdens het overgaan van de pap naar hard voer dus als de jongen een kleine week oud zijn dat de oude duiven veel gaan drinken en ze de jongen dan ook relatief teveel water voeren.

Hoewel de waterige ontlasting bij de jongen nog wel meevalt maar we wel zien dat de groei achterblijft en de te kleine piepers al te vroeg in de veren lijken te zitten, gaan de oude duiven zoveel water  “spuiten” dat het wel lijkt of het hok lekt.

We zien dit probleem vooral in overvolle donkere vochtige hokken maar soms ook in een “modelhok”

De oude duiven eten overvloedig van de kalk en grit en mineralen dat het lijkt of ze voortdurend iets zoeken wat ze niet kunnen vinden. De ontlasting is soms rood van het roodsteen en de mineralen.

Voorbehoedend is het van belang dat de duiven de laatste week van het broeden dagelijks verse kalk en grit en mineralen krijgen en tevens adviseren we om een elektrolyten-aminozuurmix in het water te verstrekken totdat de jongen een dag of tien zijn.

De elektrolyten kunnen vervangen worden door een afgestreken theelepel keukenzout per liter water en daarbij een paar eetlepels azijn. Daarbij worden toch ook de extra aminozuren geadviseerd. Zorg bij het gebruik van azijn wel altijd voor voldoende en verse mineralen. Het is namelijk zo, dat azijn mineralen aan het lichaam onttrekt.

Antibiotica hebben geen zin en kunnen zelfs in deze situatie zelfs tegenwerken omdat de nieren overbelast worden.

Als aminozuren worden geadviseerd onze Aminovit of Recup Quick of een mengsel daarvan: de diarreekuur voor nestjongen. Ook Belgasol (Belgica) in een goede keuze.

DE ENTINGEN

Er worden ons veel vragen gesteld over het enten : met wat en wanneer?

Oude duiven:  Ze worden normaal jaarlijks geënt met Nobilis Paramyxo P 201 ( alleen paramyxo) of met Pharmavac columbi 2( paramyxo met herpes, let wel dit is niet of nauwelijks effectief tegen de vliesjesziekte bij de jongen maar wel tegen de ernstige herpesverschijnselen waarbij de duiven gele aanslag in de bek krijgen en soms stikken) Je kunt deze enting doen voor het koppelen ( uiterlijk 1 week) of als de duiven op het nest zitten of na het spenen  (uiterlijk 2 weken voor de eerste inkorving)

Soms wordt de Pharmavac columbi 2 gemengd met een pokkenvaccin. De pokkenenting kan ook apart gedaan worden maar uiterlijk 3 weken voor het inkorven en geen veerfollikelenting toepassen bij de oude duiven als ze nog nestjongen hebben.

In hokken waar ernstige problemen zijn met adeno- en of circovirusinfecties  kunnen de oude duiven geënt worden met een combinatie van paramyxo- herpes en /of adeno en circovirusvaccin

De resultaten lijken positief maar alleen een praktijkonderzoek is niet voldoende om zekerheid van de effectiviteit te krijgen.

Jonge duiven: Ook hier geldt dat ze normaliter met Nobilis of Pharmavac geënt worden en als er in het koppel regelmatig problemen zijn met de gezondheid wordt veelal gekozen voor het paramyxo -circo-adenovirus vaccin.

We enten jongen al vanaf het spenen. Wacht niet te lang want de paramyxo ligt altijd op de loer.

PARATYFUS:

Voor Paratyfus gebruiken we verschillende vaccins.  Ons hokeigen geïnactiveerde Salmo PT, het levende Zoosal T (Duits)  en het combinatievaccin paramyxo/paratyfus de Salmovir (Pools).

Vooral in hokken met een “paratyfusgeschiedenis” adviseren wij te enten maar in ieder geval minstens 3 weken voor het koppelen.