dokters raad

 

Symptomen van Coli-problemen bij jonge duiven:

U kent allen de verschijnselen van coli: niet luisteren, geen honger, kort vliegen, in het hok blijven enkele duiven in een hoekje zitten vaak met een bolle rug. De duiven die wel gegeten hebben, verteren hun voer niet goed.  Sommige duiven braken en hebben groene dunne tot olie-achtige ontlasting. Vaak zien we sterfte van 1 of meerdere duiven omdat de E.coli-bacterie de duiven vergiftigt.

Oorzaak:

Naar onze mening is het in eerste instantie een adenovirus- of circovirus-infectie die de weg vrij maakt voor de E.coli-bacterie. Bij haast alle bloedmonsters van coli-patienten die we door een laboratorium hebben laten onderzoeken is het circo-virus aangetoond. Dit virus sloopt de weerstand van een duif die daardoor voor allerlei andere infecties gevoelig wordt. Daarnaast spelen factoren als stress een belangrijke rol. Overvolle hokken, ta lang bijspenen, na het vaccineren, na de eerste keer in de mand en tijdens de eerste vluchten.

Voorkomen (preventie):

Voorkom dus overbevolking en speen de latere jongen apart bij.  Vaccineer de jonge duiven op jonge leeftijd tegen paramyxo. Vanaf 4 weken kan dat al. Verder zijn er verschillende extra vaccinatiemogelijkheden: Als tweede enting gebruiken wij een combinatie van paramyxo-adenovirus-circovirus. Vooral  bij liefhebbers die jaarlijks last hebben van coli. De adeno- en circo-componenten zijn voor andere diersoorten gemaakt, maar in de praktijk hebben we bij duiven duidelijk verbetering gezien.

Ook heeft het zin om de duiven  voor een tweede maal alleen met paramyxo-vaccin te enten omdat elke vaccinatie op zich al een verhoogde weerstand tegen virussen geeft. Verder heeft fa Schreuder Tollisan een specifiek coli auto-vaccin ontwikkeld. Dat richt zich dus specifiek op de bijkomende coli- bacterie. Wij passen dit in sommige gevallen ook toe. Men kan ook bij gevoelige hokken een coli-kuur achter de hand houden zodat men onmiddellijk kan behandelen , dus hoe sneller hoe beter. Als we eerst uitgebreid moeten onderzoeken om te zien welk middel het beste werkt, dan is de ziekte al volop uitgezaaid onder de duiven. Voorbehoedend toedienen van allerlei zuren zoals azijnzuur, mierezuur, propionzuur heeft wisselend succes. Hetzelfde geldt voor produkten als vlierbessensap of  Oregano.

Behandeling:

Soms is een eenvoudige goed kwalitatieve colikuur (antibioticamix) al voldoende ( vd Sluis colikuur, adeno-colimix van Schreuder Tollisan en ook de 4 in 1 van Belgica de Weerd)  Soms moeten er extra componenten aan toegevoegd worden om de veelal heftige uitbraken onder de knie te krijgen! Er zijn wel liefhebbers die de duiven één of meerdere dagen laten vasten en daarna licht voeren en de aangetaste dieren opruimen. Maar met die methode loopt het soms alsnog uit de hand.

J. van der Sluis (dierenarts)