Allersnelste duif van Nederland

Asperen
Jos de Ridder
NL17-1082398
1381,356 m/min.

Jos de Ridder uit Asperen is toch wel een grote naam in de duivensport. Hij wist al vaak te schitteren op Nationale vluchten en zelfs een 1e Nationaal pronkt op zijn lijstje. Provinciaal staat hij ieder jaar bij de kampioenen en zien we hem regelmatig op teletekst (58x tot 2018). Naast zijn fantastische prestaties jaar op jaar, doet hij ook nog eens heel veel voor de duivensport. In het verleden bezocht Jos Voortman, namens de Koerier, Jos al eens een maakte een geweldige opname. In deze reportage meer aandacht voor de winnende duif, want die ontpopt zich nu toch wel tot een geweldige jaarling.

NL17-1082398

Deze schitterende duivin mocht een weekje overslaan. Jos is inmiddels een ervaren man op duivengebied en zo’n zwaar seizoen kan er best inhakken. De duivin mocht tot zondagmorgen bij haar doffer blijven en werd op vrijdag zonder tonen ingekorfd. Dit motiveerde deze duivin blijkbaar enorm, want ze won de snelste van de afdeling tegen bijna 7.000 duiven en hiermee werd zij ook de snelste van heel Nederland.

De duivin heeft als vader een geschelpte doffer van D. van Dijck en de moeder is afkomstig van Andre Roodhooft. Ze blonk dit jaar uit met de volgende prijzen:

8e Nanteuil 6.748 duiven
37e Asse Zelik 6.789 duiven

Systeem

Jos speelt zijn duiven op totaal weduwschap. Hij is gestart met 60 vliegkoppels en hier is een klein gedeelte van bestemd voor de fond. Gezelligheid vindt hij erg belangrijk en hij probeert dan ook alle vluchten te steunen. De duivensport zul je samen moeten doen en het specialiseren van veel liefhebbers is niet altijd een voordeel voor het clubleven.

De duiven worden voor de vluchten meestal niet getoond. Bij thuiskomst mogen ze bij hun partner blijven en worden ze meestal na een paar uur weer gescheiden. Na een lastige vlucht wil het weleens gebeuren dat de duiven een nachtje bij hun partner mogen blijven. Bij het totale weduwschap is het belangrijk dat de partner goed aan elkaar gekoppeld blijven.

Voeding

De duiven krijgen 1 soort voer en dat is de Koopman All in One mengeling van Gerard Koopman. Dit voer komt van de firma Beyers en is zeer divers. Ook zit er een speciale korrel in het voer, wat de duiven van de nodige reserves en aanvullende bijproducten voorziet.

Hok

Jos heeft in de prachtige door Marijke aangelegde tuin een hok van 24 meter staan. Het hok staat op het zuiden en vangt dus volop zon. Twee keer per dag poetst Jos alle hokken. Naast het hok is er nog een ruimte voor de kwekers. De volières zijn zowel aan de boven- als aan de onderkant dicht en de zijkanten zijn afgeschermd met windbreekgaas.

Patrick Noorman

Door | 2018-06-30T23:21:34+01:00 30 juni 2018|De Allersnelste, Nieuws|0 Reacties