Paul d’ Hondt – Hulst
18e Provinciale overwinning

21 juli was de datum dat heel Nederland het voor de eerste keer tegen elkaar op mocht nemen. De Nationale vlucht vanuit Chateauroux heeft een geweldige uitstraling en laat menig hart sneller kloppen. Ook al is de wind zeer bepalend, op zo’n vlucht hoop je altijd op een uitschieter en een mooie notering binnen je afdeling. Voor Paul d’ Hondt kwam deze droom afgelopen weekend uit. Na eerder dit seizoen al een 3e van de afdeling gevlogen te hebben, kwam er om 14:23 uur een duif aangesneld en landde op de klep. Hiermee wist deze duif 1.965 andere Zeeuwse duiven te kloppen, werd hij eerste van de afdeling Zeeland en mag Paul weer een indrukwekkende prestatie op zijn  toch al imponererende lijstje bijschrijven.

Winnende duif: NL16-3609372 ‘De Deugniet’

De naam van deze duif belooft al weinig goeds. Op nest is dit een heel lieve duif, maar zodra deze op weduwschap zit, is het een enorme deugniet. Met alles en iedereen vechten en erg moeilijk in de omgang. Ook de prestaties van deze duif zijn enorm grillig. ‘De Deugniet’ speelt een eerste of is echt uren te laat. Hij zit op het hok, omdat hij zo enorm kan uithalen. De laatste weken komt deze doffer in vorm, want na een 9e Fontenay speelt hij nu een 1e provinciaal op Chateauroux.

Aan vaderskant is hij afkomstig van Wim van Es uit Oud-Beijerland en vinden we veel Koopman-bloed terug, via Marijke Vink.

Aan moederkant is deze duif afkomstig van Erik Limbourg. Zij is een dochter van ‘Mieke’ en werd verkregen van J. van Elsland.

Systeem

Paul speelt klassiek weduwschap en begint ieder jaar met ongeveer 24 weduwnaars. Deze weduwnaars zitten heel de dag opgesloten in hun broedhok. Dit zorgt ervoor dat ze erg rustig blijven en geen energie verspelen. Aan de broedhokken hangen bakjes water, zodat zij altijd kunnen drinken.

De doffers trainen tweemaal per dag en dit voor 30 minuten. Na die 30 minuten krijgen ze nog een tijdje open hok en mogen ze in en uit vliegen. Dit zorgt voor ontspanning en motivatie.

De duiven worden zo natuurlijk mogelijk gehouden en van verduisteren en/of bijlichten is in Hulst dan ook geen sprake.

Voeding

Qua voeding houdt Paul het simpel. Je moet het in de duivensport sowieso zo simpel mogelijk houden en in opvoeren gelooft hij totaal niet. Paul voert altijd met de seizoenen mee en mengt 4 vliegmengeling van Mariman, Versele Laga, Paloma en Vanrobays. Qua soort wil er weleens een detail veranderen, maar hij zorgt altijd dat er een zak is met wat fijner voer en een zak met veel/grote mais. Voor weduwnaars vindt Paul mais heel erg belangrijk.

Bijproducten

Uiteraard krijgen de duiven grit, mineralen en af en toe eens een pinda. Deze pida’s worden in stukjes gesneden en de doffers weten het precies wanneer Paul met zijn glaasje pinda’s komt. Na de vlucht krijgen de duiven druivensuiker en meer dure bijproducten zullen ze aan Paul niet kunnen slijten.

Medisch

Medisch krijgen de duiven zo min mogelijk. De dag na de vlucht, worden de duiven ontsmet met S.A. mix van Peter Boskamp uit Beek. Dit is een product tegen luchtweginfecties en pakt het geel in beperkte mate aan. Verder heeft de 82-jarige Paul zoveel ervaring, dat hij echt wel weet wanneer zijn duiven iets mankeren. Uiteraard wordt er dan opgetreden, al komt dit zelden voor.

Hok

Het hok is erg eenvoudig en nog nooit veranderd. De schuiven staan op 20 cm en dit al tientallen jaren. Het hok moet niet muf ruiken en er moet een lekker klimaar zijn. Verder draait het vooral om goede duiven en het systeem zo simpel mogelijk houden.

Slot

De 82- jarige Paul is een en al duivenliefhebber. Hij houdt alles zo simpel mogelijk en dit werpt al tientallen jaren zijn vruchten af. 18 Provinciale overwinningen staan er al op zijn naam en tientallen teletekstnoteringen. Paul heeft alles al gewonnen wat er te winnen valt en dit alles met een doodeenvoudig systeem. Goede duiven en secuur je duiven verzorgen, dan komen de prestaties echt wel.

Van harte gefeliciteerd met de overwinning op Chateauroux!

Patrick Noorman